Elo-syyskuu 2021

Maanjäristyksen 2021 aiheuttamaa.

Maanjäristyksen 2021 aiheuttamaa.

Jeesus auttaa

Kiitos, kun olet työssä mukana rukouksin ja varoin. Olet Jumalan asialla. Hyvänä uutisena sanottakoon, että meidän orpomme, pastorimme ja seurakuntalaisemme ovat Jeesuksen veren suojassa ja voivat hyvin.

Haiti on ollut epävakaa vuodesta 1986 lähtien, jolloin diktaattori Duvalier perheineen siirtyi vallasta. Maassa on sen jälkeen tehty useita vallankaappauksia. Viime vuosina Haitilla on voimistunut poliittinen levottomuus, jengiväkivalta ja humanitäärinen kriisi. Lisäksi maa on kärsinyt useista vaikeista luonnonkatastrofeista.

Tämän vuoden aikana vaikeuksien helminauha on ollut loputonta: Covid-19, jengien/poliisien aseelliset väkivaltaisuudet, presidentin ampuminen mellakoineen, trooppinen myrsky, Fred, maanjäristys saviliejuisine maanvyöryineen ja trooppinen myrsky, Grace, rankkoine tuulineen ja 38 cm:n sateineen.

Haitin presidentti Jovenel Moise kidutettiin ja ammuttiin ulkomaisten palkkasoturien toimesta Port-au-Princessä 7.7.2021. Presidentti Moise oli ollut virassa noin kolme vuotta. Häntä syytettiin korruptiosta ja pyrkimyksistä tehdä Haitista jälleen diktatuuri. Presidentti kiisti syytökset ja käyttäytyi yhä autoritäärisemmin. Häntä syytettiin myös aseellisten joukkojen käyttämisestä pysyäkseen vallassa. Nyt presidentti on ammuttu, ja hallitusta ei ole. Parlamentti on toimimaton. Vallan olisi pitänyt siirtyä Rene Sylvestrelle, mutta hän kuoli koronaan. Nyt valtaa pitää virkaatekevä kansan epäsuosiossa oleva pääministeri Claude Joseph. Suuria levottomuuksia ei ole voitu välttää. Myös jengiväkivalta lisääntyi poliittisesti motivoituneen väkivallan rinnalla.

Aseelliset jengit ovat särkeneet ja ryöstäneet kaupat tyhjiksi. Autoja on rikottu ja poltettu. Juomavesitankkiautot on anastettu. Vettä juodaan lätäköistä ja pahoin saastuneesta joesta. Huutojen, itkujen ja ampumisten aiheuttamat äänet sekä jatkuva jano ja nälkä ja kuumuus ovat hermoja repivää ympärivuorokautista koettelemusta.

Kansa kärsii ruokapulasta ja humanitäärisestä kriisistä. Kaiken kokeneet pastorit sanovat, että eivät enää löydä sanoja kuvaamaan tilannetta.

Maanjäristyksen 14.08.2021 voimakkuus oli 7.2 magnitudia. Se oli lähes yhtä voimakas kuin maanjäristys vuonna 2010, jolloin kuoli 220’000 ihmistä. Nyt on ilmoitettu 2’189 ihmistä kuolleiksi, 10’000 on loukkaantunut, 60’000 kotia on tuhoutunut ja 76’000 kotia vaurioitunut. 135’000 perhettä on joutunut jättämään kotinsa. Nyt noin 500’000 ihmistä on vailla suojaa, puhdasta vettä, ruokaa ja terveydenhuoltoa lääkkeineen. Järistys tuntui myös Dominikaanisessa tasavallassa ja jopa Jamaikalla asti.

Slummipastorimme kirjoitti 17.8.:

”Jumala on ahdistuneiden lohduttaja. Hän antaa väsyneelle väkeä ja voimattomalle voimaa yltäkyllin.

Jes. 40:29-31 sanoo: Nuorukaiset väsyvät ja nääntyvät, nuoret miehet kompastuvat ja kaatuvat; mutta ne, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman, he kohottavat siipensä kuin kotkat. He juoksevat eivätkä näänny, he vaeltavat eivätkä väsy.

Lauantaiaamuna 14.8.2021 koko maa oli shokissa. Maa vapisi ja talot tuhoutuivat. Järistys aiheutti vuorilta myös saviliejuiset maanvyöryt. Noin 1’500 ihmistä kuoli, monet jäivät raunioiden alle. Ne, jotka eivät kuolleet, ovat traumatisoituneet menetettyään rakkaansa ja kotinsa, kaikkensa. He ovat nälkäisiä, janoisia, lannistuneita ja suuressa sielun ja ruumiin tuskassa. Illalla he nukkuvat kentällä. Jokainen pelkää mennä sisälle rakennuksen romahtamisen pelosta.
Sitten yhtäkkiä myrsky Grace aiheutti kovine tuulineen ja n. 38 cm:n sateineen kaaosta kaaoksen päälle. Kuivaa tasaista paikkaa ei enää ollut. Jokaisen, niin terveiden, sairaiden kuin haavoittuneidenkin, oli nukuttava seisten, lapset sylissä, polviin asti ulottuvassa upottavassa mutavedessä. Ei ollut muovia, ei mitään, millä suojata itsensä. Hätä omaisista oli valtava.

Jumala hallitsee kaikkia tapahtumia. Sitten löydettiin neljä päivää raunioiden ja sadevesien alla olleita elävinä. Heidän rukoilevat omaisensa ymmärsivät nyt, että Jumala kuulee ja on uskollinen. Taivaallinen lohduttaja on aina läsnä.”

Vaikeina aikoinakin tullaan uskoon ja kasteelle.

Vaikeina aikoinakin tullaan uskoon ja kasteelle.

Tyypillinen viidakkokoti Haitilla.

Tyypillinen viidakkokoti Haitilla.

Myrsky Grace toi vesisateet maanjäristyksen päälle.

Myrsky Grace toi vesisateet maanjäristyksen päälle.

Äitejä ja vauvoja lepäämässä kuivien pahvien päällä.

Äitejä ja vauvoja lepäämässä kuivien pahvien päällä.

Haitin uskovat ovat oppineet Sanasta näkemään itsensä Jumalan näkökulmasta. Sen pohjalta he toimivat selviytyjinä ja Jumalan suuresti rakastamina. He uskovat, että kaikkialla läsnä oleva Herra pitää huolen heidän ruoastaan, juomastaan ja terveydestään. Hän on voimallinen puhumaan omilleen kaikkialla maailmassa. Jano ja nälkähän on Hänen:

Sillä minun oli nälkä, ja te annoitte minulle syödä; minun oli jano, ja te annoitte minulle juoda; minä olin outo, ja te otitte minut huoneeseenne; minä olin alaston, ja te vaatetitte minut; minä sairastin, ja te kävitte minua katsomassa; minä olin vankeudessa, ja te tulitte minun tyköni (Matt. 25: 35-36).

Jeesus meissä näkee, kuulee ja auttaa. Voin kuvitella kuulevani vaikeuksissa syvälle uskoon juurtuneiden haitilaisten nöyrät sanat:

Ei niin, että minä puutteen vuoksi tätä sanon; sillä minä olen oppinut oloihini tyytymään. Osaan elää niukkuudessa, osaan myös elää runsaudessa; kaikkeen ja kaikenlaisiin oloihin minä olen tottunut; sekä olemaan ravittuna että näkemään nälkää, elämään sekä runsaudessa että puutteessa. Kaikki minä voin hänessä, joka minua vahvistaa. Kuitenkin teitte hyvin, kun otitte osaa minun ahdinkooni (Fil. 4:11-14).

Uudestisyntyneet haitilaiset uskovat, puhuvat ja toimivat lukemansa Jumalan Sanan mukaan. Salaisuus jaksamiseen on siinä, että Herra on heidän koko elämänsä. Mitään ei päästetä Herran edelle. Vaikeuksissakin heidän sydämensä laulaa Herralle, kuten Paavali ja Silaskin rukoilivat ja lauloivat ylistäen vankilassa. Herra teki ihmeen vapauttaessaan heidät. (Apt. 16:24-29).

Meillä on siis valinta. Me itse päätämme keneen ja mihin me käännämme katseemme. Jos emme pane toivoamme Herraan, me luotamme silloin epävakaisiin asioihin. Kun juuremme ovat syvällä Herrassa, me uudistumme päivittäin Sanan, Pyhän Hengen ja rukouksen kautta. Olosuhteet ja ympärillämme sortuva maailma eivät voi silloin murtaa mieltämme eivätkä voi riistää meitä Herran voimallisesta kädestä. Jos me tahdomme nähdä Herran tekoja ja kuulla Hänen ääntään ja haluamme tuntea Hänen sydämensä tahdon ja päämäärät, meidän tulee panna uskomme ja luottamuksemme yksin Häneen. Antakaamme juuriemme mennä syvälle Kristukseen ja tulla kastelluiksi elävällä vedellä. Hätäileminen ja murehtiminen ja napiseminen ovat uskoa vastaan ja estävät meitä kantamasta hyvää hedelmää Kristuksessa. Koska meidän ajatuksemme tulevat puheiksimme ja lopulta teoiksimme, niin voittoisa uskossa etenemisemme edellyttää toimimista seuraavan Sananpaikan mukaisesti:

Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan, ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle
(2. Kor. 10:5).

Meidän tulee ymmärtää oma arvomme ja saamamme suojelu Kristuksessa. Herra rohkaisee vaikeuksissa olevaa:

Jos vetten läpi kuljet, olen minä sinun kanssasi, jos virtojen läpi, eivät ne sinua upota; jos tulen läpi käyt, et sinä kärvenny, eikä liekki sinua polta (Jes. 43:2).

Niin kauan kuin me olemme tässä maailmassa, vihollinen ja oma lihallinen mielemme yrittävät liuvuttaa meidät salakavalasti murheisiin ja tappioihin. Mutta, kun me pysymme periksiantamattomasti sivuille ja taakse vilkuilematta Jumalan Sanan linjassa, niin meidät nostetaan testeistä, koetuksista ja vaikeuksista avaralle paikalle voittajina, ja me etenemme silloin vakaasti omassa elämässämme Herran suunnitelmien mukaisesti kohti meitä odottavia kruunuja ja seppeleitä.

Teitä rakkaasti kiittäen ja siunaten Jeesuksen nimessä ja veressä!

 

 

 

Rahankeräyslupa: FinnBeraka ry:lle (Y-tunnus 2444361-5) Poliisihallituksen 12.06.2018 myöntämä keräyslupa numero RA/2018/571 ajalle 1.1.2019-31.12.2023. Koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Käyttötarkoitus 2019-2023: opetus-, valistus- ja humanitaarinen avustustoiminta, kriisipalvelu ja lähetettyjen työntekijöiden ylläpito. Työn kohdealueet Haiti, Intia, Kenia ja Meksiko.
 

Rahankeräyslupa alkaen 2024: Rahankeräyslupa alkaen 2024: FinnBeraka ry:lle (Y-tunnus 2444361-5) Poliisihallituksen 03.11.2023 myöntämä keräyslupa numero RA/2023/1341 alkaen 01.01.2024. Koko Suomi paitsi Ahvenanmaa. Kerätyt varat käytetään opetus- ja valistustoimintaan sekä humanitaariseen avustustoimintaan. Varoja käytetään myös kriisipalveluun ja lähetettyjen työntekijöiden ylläpitoon. Työn kohdealueet ovat Haiti, Intia, Kenia ja Meksiko. FinnBeraka ry, Lähdepolku 11 A, 00660 Helsinki.