Kesäkuu 2017

Terveisemme Intian slummista

Terveisemme Intian slummista

Rakas ystävämme,

Kiitämme esirukouksistasi ja taloudellisesta tuestasi evankeliumin eteenpäin viemiseksi. Sanan mukaisesti Herra maksaa sinulle monin verroin takaisin. Olet työssämme tärkeä sillä ilman varoja ja lähettäjiä työtä ei voida tehdä. Olet ollut jatkuvasti rukoustemme kohteena.

Ennen matkalle lähtöämme näin väsyneenä unen, jossa valkeahiuksinen valkoisiin pukeutunut ja kirkassilmäinen mies seisoi edessäni ja katsoi minua lempeästi hymyillen. Kysyin häneltä hämmentyneenä: ”Oletko sinäkin väsynyt?” Tähän mies vastasi: ”En ole.” Kysyin sitten: ”Kuka sinä olet?” Mies vastasi: ”Olen Gabriel, lähetetty tarvittaessa avuksesi. Kun tarvitset apua, pyydä Jumalaa lähettämään.” Sitten henkilö hitaasti poistui. Myöhemmin huomasin, että väsymykseni alkoi väistyä. Uni tuli ja meni. En mitenkään kiinnittynyt uneen, tietäessäni, että vihollinen voi pukeutua valkeuden enkeliksi voidakseen harhauttaa Herran omia ja voi tehdä kavaluutensa vahvistamiseksi hetkellisiä ihmeitäkin. Hän käyttää hyväkseen henkilön väsymystä, kiireitä ja Sanan tuntemattomuutta jne. Uskon, että kaikkivaltias Herrani Jeesus Kristus on vienyt Golgatalle kaikki minun vaillinaisuuteni ja sairauteni. Jos sairastun, Sana sanoo: ”Minä olen Herra, sinun parantajasi” (2. Moos. 15:26; Mark. 16:17-18). Ja Kaikkivaltias Kristus, voideltu, joka asuu minussa (Gal. 2:20), on antanut minulle voiman ja pysyvän voitelun (1. Joh. 2:27) nousta vaikeuksista ”avaralle paikalle” (Psa. 18:20,33,34; Psa. 20:8,9). Herra antaa minulle ja sinulle taisteluissa voiton. Se on Herran palvelijain osa (Jes. 54).

Rakas ystävä, tutki henget, asiat ja kokemuksesikin Raamatun, ainoan totuuden valossa. Pietari varoitti: Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niin kuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän saisi niellä (1. Piet. 5:8).

Lopuksi vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa. Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet. ( Efe. 6:10,11).

Me, Risto, Tatu ja minä, koimme Jumalan vahvaa läsnäoloa, iloa, rauhaa ja voimaa kotona matkalle lähtiessämme. Jo matkalla Miamiin saimme todistaa rakastavasta Herrasta ja Hänen teoistaan elämässämme.

Matkan puolesta oli rukoiltu paljon ja rukouspyyntö oli jatkuvasti myös Nettirukoilijoissa niin että matka oli alusta lähtien Herran matka. Hän veikin matkaa eteenpäin omassa voimassaan. Kun Herran kanssa lähtee liikkeelle, niin alkaa tapahtua.

Laskeuduttuamme aamuyöstä Delhin kentälle, törmäsimme yllättäen tuhansien ihmisten joukosta intialaisiin henkilöihin, joiden Himalajalla olevassa talossa olimme asuneet vuonna 1983. Siellä poikamme syntyi ja kuoli; ja minäkin olin kuoleman kielissä. Kohtaaminen oli riemullinen 34 vuoden jälkeen. Nämä ihmiset olivat ensimmäisiä rohkaisemassa, valmistamassa ja tukemassa lähtöämme Intiaan 1983.

Kyyneleistä iloon

Kyyneleistä iloon

Kyyneleistä iloon

Kyyneleistä iloon

Delhissä vetämäni naisten rukouskonferenssi meni voimassa ja voitelussa. Sali oli täpötäynnä. Joukossa oli nyt poikkeuksellisesti myös miehiä. Puheeni muuttui kokonaan kun menin puhujan pönttöön. Herra otti ohjat käsiinsä. Puhuin vapaasti ilman pienintäkään jännitystä ja tulkkia ja vieläpä parhainta englantia mitä olen koskaan puhunut. Herran antama uusi puhe herätti ja aktivoi kuulijat. Kokouksen lopussa he tulivat eteen rukoiltaviksi. Siitä tuli tuntikausien rukouspalvelu. Risto rukoili minun kanssani. Emme väentungoksessa voineet kysellä heidän asioitaan vaan Herra ilmoitti ne meille suoraan. Kun panimme kädet heidän päälleen, näimme kuinka sisäiset padot murtuivat, ahdistusten ja pelkojen vuoret väistyivät, tuskat lähtivät ja sisäiset haavat alkoivat umpeutua. Monet vapautuivat riivaajista. Ihmiset itkivät ääneen, jotkut parkuivat purkautuessaan. Oli varottava astumasta kaatuneitten päälle. Sielunhoitoon oli otettava aikaa. Tuntikausien rukouspalvelussa lähes jokainen täyttyi Pyhällä Hengellä ja sai henkikasteen. Näin ihmeellistä Hengen vuodatusta emme ole koskaan ennen nähneet. Ihmiset puhuivat kielillä, saivat profetian, selittämisen ym. lahjat. Herra oli valmistanut heidät etukäteen uskolla ja ymmärryksellä myös virittämään saamansa lahjat heti käyttöön! Tuli tiedonsanoja, profetioita, selittämistä ja parantumisia. Kenellekään ei ollut ihmispaljouden vuoksi mahdollista pitää lukua heistä tai Herran teoista. Piispa Tobias, joka lensi Keniasta avuksemme, rukoili enemmän riivattujen ja sairaiden puolesta. Hän sai Herrassa paljon hyvää aikaa! Risto ja minä rukoilimme sairaiden puolesta ja Pyhän Hengen täyteyttä, armolahjoja sekä hoidimme sielunhoidot. Tämä toimi työnjakona kaikkialla kokouksissamme. Pyysimme myös Tobiasta vuoroin saarnaamaan sillä hänellä oli lahja opettaa. Vapautuneita, parantuneita ja Pyhällä Hengellä täyttyneitä olivat salit täynnä jokaisessa kokouspaikassa ja seurakunnassa koko matkamme aikana niin kaupungeissa kuin slummeissakin.

Paavali opettaa: Armolahjat ovat moninaiset, mutta Henki on sama; ja seurakuntavirat ovat moninaiset, mutta Herra on sama; ja voimavaikutukset ovat moninaiset, mutta Jumala, joka kaikki kaikissa vaikuttaa, on sama. Mutta kullekin annetaan Hengen ilmoitus yhteiseksi hyödyksi. Niinpä saa Hengen kautta toinen viisauden sanat, toinen tiedon sanat saman Hengen vaikutuksesta; toinen saa uskon samassa Hengessä, toinen taas terveeksi-tekemisen lahjat siinä yhdessä Hengessä; toinen lahjan tehdä voimallisia tekoja; toinen profetoimisen lahjan, toinen lahjan arvostella henkiä; toinen eri kielillä puhumisen lahjan, toinen taas lahjan selittää kieliä. Mutta kaiken tämän vaikuttaa yksi ja sama Henki, jakaen kullekin erikseen, niin kuin tahtoo. Sillä niin kuin ruumis on yksi ja siinä on monta jäsentä, mutta kaikki ruumiin jäsenet, vaikka niitä on monta, ovat yksi ruumis, niin on Kristuskin; sillä me olemme kaikki yhdessä Hengessä kastetut yhdeksi ruumiiksi, olimmepa juutalaisia tai kreikkalaisia, orjia tai vapaita, ja kaikki olemme saaneet juoda samaa Henkeä (1. Kor. 12:4-13).

Marja saarnaamassa pääsiäisenä

Marja saarnaamassa pääsiäisenä

Riivaajista vapautumassa

Riivaajista vapautumassa

Apua etsiviä

Apua etsiviä

Apua etsiviä

Apua etsiviä

Kokoustilan nurkassa paistettiin leipää...

Kokoustilan nurkassa paistettiin leipää…

...ja nälkäiselle se maistui.

…ja nälkäiselle se maistui.

Rukousta pienimpien puolesta.

Rukousta pienimpien puolesta.

Rukousta pienimpien puolesta.

Rukousta pienimpien puolesta.

Risto kastoi paikallisen pastorin kanssa 7 henkilöä.

Risto kastoi paikallisen pastorin kanssa 7 henkilöä.

Ylistämistä ja kiitosta jatkui tuntikausia.

Ylistämistä ja kiitosta jatkui tuntikausia.

Ja taas vaihdetaan bussilla paikkakuntaa.

Ja taas vaihdetaan bussilla paikkakuntaa.

Rukousta, rukousta, rukousta

Rukousta, rukousta, rukousta

Pääsiäiskokous

Pääsiäiskokous

Kuvassa osa eri osavaltioissa toimivista pastoreistamme. Pastori Matthew (valkoinen paita) kuvan vasemmassa laidassa.

Kuvassa osa eri osavaltioissa toimivista pastoreistamme. Pastori Matthew (valkoinen paita) kuvan vasemmassa laidassa.

Vuonna 1983-1984 Intiassa suorittamamme evankelioimisen tuloksena nuori Matthew tuli uskoon ja täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän liittyi työhön ja toimii Intian työmme ”Beraka India” vetäjänä. Matthew menee evankelioimisretkillään alueille, joihin kukaan muu ei uskalla mennä. Työalueinamme ovat Intian neljä pohjoisinta osavaltiota Pakistanin rajalta Nepalin rajalle. Työkohteemme näissä osavaltioissa ovat köyhiä vaikeakulkuisia vuoristoisia slummialueita. Osavaltioit ovat: Himachal Pradesh, Uttarakhand, Uttar Pradesh ja Haryana. Meillä on myös 4 seurakuntaa Delhissä ja sen lähellä olevissa slummeissa ja kaupungeissa ja koulutettavana on 58 slummiorpoa. Pastori Matthew järjesti kaikkialla jaettavien ruokien hankinnat ja valmistajat, hoiti kokousten järjestämiset ja osan matkajärjestelyistäkin pannen likoon kaikkensa.

Olimme 18 vuoden aikana rukoilleet seurakuntien kanssa intialaiselle pariskunnalle lasta. Vaimo tuli raskaaksi ja synnytti poikavauvan keväällä 2017. Lapsen isä ja äiti tahtoivat Riston siunaavan lapsen seurakunnan yhteyteen ja Herran omaksi. Riston toivottiin valitsevan pojalle myös nimi. Edellisenä iltana Herra ilmoitti Ristolle ja minulle erikseen toisistamme tietämättä, että pojan nimeksi tulee panna Samuel Christopher. Samuel merkitsee ”Herra on kuullut” ja Christopher ”ristinkantaja, Jumalan palvelija”. Matkamme aikana myös piispa Tobiaksen vaimo synnytti Keniassa heidän neljännen lapsensa, tällä kertaa pojan. Edelliset ovat tyttöjä. Poika sai Keniassa nimekseen Risto.

Samuel Christopher siunattiin Herralle ja seurakunnan yhteyteen. Herra ilmoitti lapsen nimen. Kuvassa myös piispa Tobias.

Samuel Christopher siunattiin Herralle ja seurakunnan yhteyteen. Herra ilmoitti lapsen nimen. Kuvassa myös piispa Tobias.

Ulkona oli 44-46 C° helteet. Kokoushuoneistot ja seurakunnat niin Delhissä kuin slummeissakin olivat ilmastoitumattomat ja niin täynnä väkeä, ettei heidän keskellään voinut ottaa montaa askelta. Jokaisen kokouksen lopussa jaoimme kaikille ruuat (tuhansia aterioita) ja slummilapsille jälkiruuaksi karamellit. Slumminuoret olivat Delhissä harjoitelleet tilaisuuksiin laulut myös suomeksi ja Kenian swahiliksi. Herran valtava hyvyys ja huolenpito oli jokaiselle kouriin tuntuvaa!

Menimme Delhissä myös erikseen hindujen ja muslimien slummiin. Ihmettelimme slummiväen rauhallisuutta, ystävällisyyttä ja iloa. Jopa slummin koirat heiluttivat hyväntuulisina häntiään. Tämä oli silmiinpistävä ero kaikkiin slummeihin nähden niin Intiassa kuin Haitissakin. Kuljimme kujia tuntikausia ja slummikodista toiseen. Meidät otettiin sydämellisesti vastaan. Poikkesimme slummin reunalla olleeseen tyhjään kristittyjen kirkkoon. Pian meille selvisi, että yläkerrassa on 50 naista ”rukouspaastossa”. He olivat siellä yötä päivää viikon ajan. He ottivat meidät riemuiten vastaan. Pidimme puheet ja siunasimme jokaisen paikalla olleen rukoilijan, ja Herra teki ihmeitä ilman määrää. Yksi Herran päämääristä slummikierroksellamme oli, että me kohtasimme rukouspaastoviikon vetäjät, mies- ja naispastorin. Molemmat toimivat myös asianajajina Delhissä. Tatu pyysi heiltä nimikortit, joten saimme heihin myöhemmin yhteyden kun rakas ystävämme tarvitsi työssään uskovan lakimiehen apua.

Matkamme kulki Pakistanin rajamailta Nepalin rajan lähettyville. Teimme viidakkoretken villielefanttien ja leopardien ym. eläinten keskelle, kävimme leprasikylässä, eriasteisissa kouluissa ja orpokodissa, jossa olemme useasti jo vuodesta 1983 lähtien olleet ja hoitaneet alueella päiväkausien rukousjonot.

 Työryhmämme ja jo 34 vuotta ystävinämme olleet intialaiset henkilöt.

Työryhmämme ja jo 34 vuotta ystävinämme olleet intialaiset henkilöt.

Risto, Rick, Marja ja Tatu

Risto, Rick, Marja ja Tatu

Marja sairastui vakavasti v.1983 Intian Himalajalla. Kuvassa oleva Rick (Riston ja Marjan välissä) kuljetti Marjan kiireesti alas laaksoon Polyganj-sairaalaan, jossa selvisi, että Marjan munuaiset olivat jo kokonaan lakanneet toiminnasta ja kuolema oli lähellä. Parisen viikkoa myöhemmin Marjan toivuttua Rick kuljetti hänet takaisin Himalajalle.

Toisen kerran Rick pelasti meidät kun olimme menossa Sri Lankaan lähetyskentälle. Olimme varanneet huoneen pariksi yöksi ennen lentoa Sikhien omistamasta hotellista Delhissä. Rickille tuli kuitenkin huono tunne ko. hotellista. Sen sijaan hän vei meidät kauempana olevaan Lähetystaloon. Seuraavana aamuna pääministeri Indira Gandhin henkivartija, joka oli sikhi, ampui hänet. Hindut polttivat heti kostoksi tuon sikhien omistaman hotellin, josta me olimme alunperin varanneet huoneen. Paljon ihmisiä kuoli tuossa tulipalossa. Me pelastuimme vaarasta Rickin ansioista.

Kun Tatu oli pieni poika Intiassa, Violet-täti keitteli hänelle joka päivä kiisseliä. Nyt Violet on 83-vuotias.

Kun Tatu oli pieni poika Intiassa, Violet-täti keitteli hänelle joka päivä kiisseliä. Nyt Violet on 83-vuotias.

Koululapset aamuhartauksessa

Koululapset aamuhartauksessa

Lehmä etsii ruokaansa roskien seasta keskellä kaupunkia.

Lehmä etsii ruokaansa roskien seasta keskellä kaupunkia.

Lasten luokissa seinätkin maalaattu mielikuvituksellisesti.

Lasten luokissa seinätkin maalaattu mielikuvituksellisesti.

Vijayawadaan menollemme Herralla oli oma tarkoituksensa. Menimme oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Pidimme useita kokouksia tuntikausia kestävine rukouspalveluineen. Kirkkoon mahtui noin 500 henkilöä, loput tulijat istuivat pihalla. Emme olleet ihmispaljouden nähtyämme uskoa silmiämme! Riivatut vapautuivat, sairaat paranivat ja lähes kaikki täyttyivät Pyhällä Hengellä. Valtavaa hengen lahjojen vuodatusta kaikkialla! Nuortenkin kokouksessa lähes kaikki täyttyivät Pyhällä Hengellä! Jopa kuusi vuotias poika sai kielet. Vietimme siellä pääsiäisjuhlan ehtoollisineen ja rukouspalveluineen. Tilaisuudessa Risto kastoi paikallisen pastorin kanssa seitsemän henkilöä. Juhlan jälkeen ruokailtuamme jaoimme jokaiselle täytekakkua ja orpolapsille lisäksi makeisia. Nuo ihastuneet ilmeet olisi pitänyt kuvata!

Meidät kutsuttiin siunaamaan uskovan perheen uusi koti. Tuona iltana uudet ihmiset pyysivät esirukousta ja hekin täyttyivät Pyhällä Hengellä! Jopa anglikaani-pappi tuli rukoiltavaksi, sai henkikasteen ja kielet ja hänen vaimonsa sai profetian lahjan.

Kävimme myös pariin otteeseen paikallisessa sairaalassa.

Tatu toimi matkan aikana hyvänä tulkkina, kuvaajana ja topakkana kuljetusten järjestelijänä. Auttelipa välillä piispa Tobiasta rukous-palvelussakin. Herralla oli Tatulle myös oma erityistehtävä: Tatu toimi tärkeänä linkkinä alussa mainitsemiemme uskovien asianajajien (slummipastorit) ja heidän apuaan tarvitsevien intialaisten ystäviemme välillä. Tatu teki alustavat kirjalliset työt ja neuvotteli sitten niiden pohjalta pari päivää em. lakimiesten kanssa Delhissä.

Olimme koko matkan erityisessä voimassa ja voitelussa tuntematta paljoa edes väsymystä. Palattuamme Intiasta ja voitelun asteittain vähentyessä tai muuttuessa, tunsin itseni väsyneeksi. Kotona väsymys poistui pikkuhiljaa kun uudet käytännön työt kutsuivat Haitin taholta.

 
HAITI

Haitissa koulut loppuvat kesäkuun alussa. Opettajat ja pastorit ovat tehneet itseään säästelemättä erinomaista työtä orpojemme kanssa. Jokainen orvoista pääsee nyt seuraavalle luokalle ja voi hyvin! Lasten pitämiseksi pois kaduilta olemme päättäneet pastoreiden ja opettajien avustuksella pitää 400:lle orvolle ja katulapselle kesäleirit niin kesä- kuin elokuussakin. Hengellisen opetuksen lisäksi kesäleireillä lauletaan, leikitään ja mennään yhdessä uimarannalle ja lastenkirkkoon. Lapset saavat myös päivittäisen lämpimän aterian.

Pääsiäskirkko

Pääsiäskirkko Haitilla.

Orpolapset lähettävät rakkaat terveisensä ja toivottavat sinulle lämmintä kesää.

Orpolapset lähettävät rakkaat terveisensä ja toivottavat sinulle lämmintä kesää.

Puhdas juomavesi-projekti toimii edelleen tauotta. Auringon paahteessa se on entistäkin tärkeämpi. Muistathan tukea.

Kiitos, kun olit kanssamme Intian matkallamme rukouksen hengessä ja myös pidit uskollisesti yllä Haitissa käynnissä olevia jatkuvia töitä.

Me rukoilemme sinulle ja rakkaillesi lämmintä kesää ja Herran virvoittavaa läsnäoloa!


 

Tatu kuljettaa piispa Tobiasta Delhin keskustassa.

Tatu kuljettaa piispa Tobiasta Delhin keskustassa.

Äiti keittää slummissa ruokaa.

Äiti keittää slummissa ruokaa.

Orpokodin tiskaajat

Orpokodin tiskaajat

 
 
 
 

Rahankeräyslupa: FinnBeraka ry:lle (Y-tunnus 2444361-5) Poliisihallituksen 12.06.2018 myöntämä keräyslupa numero RA/2018/571 ajalle 1.1.2019-31.12.2023. Koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Käyttötarkoitus 2019-2023: opetus-, valistus- ja humanitaarinen avustustoiminta, kriisipalvelu ja lähetettyjen työntekijöiden ylläpito. Työn kohdealueet Haiti, Intia, Kenia ja Meksiko.
 

Rahankeräyslupa alkaen 2024: Rahankeräyslupa alkaen 2024: FinnBeraka ry:lle (Y-tunnus 2444361-5) Poliisihallituksen 03.11.2023 myöntämä keräyslupa numero RA/2023/1341 alkaen 01.01.2024. Koko Suomi paitsi Ahvenanmaa. Kerätyt varat käytetään opetus- ja valistustoimintaan sekä humanitaariseen avustustoimintaan. Varoja käytetään myös kriisipalveluun ja lähetettyjen työntekijöiden ylläpitoon. Työn kohdealueet ovat Haiti, Intia, Kenia ja Meksiko. FinnBeraka ry, Lähdepolku 11 A, 00660 Helsinki.