Lokakuu 2016 – Hurrikaani MatthewHelsingin Sanomat on kirjoittanut työstämme hurrikaanin yhteydessä. Voit lukea tästä.


 
Hurrikaanista aikajärjestyksessä:
 

Hätä!
02.10.16

Rakkaat ystävät,

Pyydämme teiltä nyt rukousapua suureen hätään!

Vahvin mahdollinen hurrikaani Matthew, vahvuusluokkaa 4-5, on menossa Haitille maanantaina. Tuon vahvuinen hirmumyrsky tuhoaa rakennukset. Haitilla talot ovat yhä jo ennestään heikossa kunnossa vuonna 2010 maanjäristyksen jäljiltä.

Myrsky tuo tullessaan vettä 50-80 cm. Tuollaisten vesimäärien iskeminen puuttomien vuorten rinteisiin aiheuttaa valtavien savimassojen vyörymisen alas asutuskeskuksiin ja tuhansien ihmisten kuoleman kun ei ole mitään millä päästä pakoon.

Slummimme on rakennettu jätemaan päälle. Sen maa vajoaa jo pienemmistäkin sateista. Slummiasukkaille tuo myrsky on tuhoisa.

Jopa pääkaupungissa, Port-au-Princessa, ei ole kunnollista vesi- ja viemäriverkostoa. Tulvavedet sekoittaisivat kaikki vedet. Maa on hädin tuskin selvinnyt Kolerasta ja nyt se olisi taas edessä!

Pyydämme rukoilemaan, että Herra varjelisi myös meidän oman kotimme myrskyltä.

Seisokaamme nyt yhdessä vahvoina Jeesuksen nimessä tunnustaen Sanaa:

Ei kohtaa sinua onnettomuus, eikä vitsaus lähesty sinun majaasi. Sillä hän antaa enkeleilleen sinusta käskyn varjella sinua kaikilla teilläsi (Psa. 91:10-11). ”Koska hän riippuu minussa kiinni, niin minä hänet pelastan; minä suojelen hänet, koska hän tuntee minun nimeni. Hän huutaa minua avuksensa, ja minä vastaan hänelle, minä olen hänen tykönänsä, kun hänellä on ahdistus, minä vapahdan hänet ja saatan hänet kunniaan (Psa. 91:14-15).

Perheen isä korjailee pelti kattoa myrskyn edellä.
Perheen isä korjailee pelti kattoa myrskyn edellä.

Kääntykööt hurrikaani Matthew takaisin merelle! Jeesuksen nimessä. Amen.

Kiitämme teitä etukäteen ja laitamme lähetyskirjeen tulemaan niin nopeasti kuin se on mahdollista.

Voitte halutessanne seurata myrskyä tästä.

Teitä siunaten,
Risto ja Marja


Video Haitilta ennen myrskyä
(Valitettavasti alussa on 15-sekunnin mainos.)


 
 

Välitietoa hurrikaanista
3.10.2016

Erittäin suuri ja vahva hurrikaani Matthew, luokkaa 4, MENEE NYT HAITILLE! Sydän itkee!

Haitilla on suojapaikkoja, joihin mahtuu yhteensä 340000 ihmistä. Loput 9,5 miljoonaa ihmistä jäävät ilman suojaa. Haiti on Karibian heikoin ja haavoittuvin paikka. Nyt arvellaan, että paikoittain Haitille tulee jopa 100cm vettä, mikä aiheuttaa hengenvaarallisia mutavyöryjä ja tulvia.

Radiossa turhaan kehoitetaan väkeä menemään turvapaikkoihin, joissa ei enää ole tilaa. Ne onnekkaat, jotka ovat päässeet turvaan näihin huonosti rakennettuihin kirkkoihin ja kouluihin, ovat sulloutuneina sähkönpuuttuessa kynttilöiden valossa. Ihmiset ovat ilmankuumuudesta ja kosteudesta tuskaisina. Turvamiehet, käymälät ja juomavedet puuttuvat. Vauvat itkevät ja synnyttämäisillään olevat vaikeroivat. Tämä on kuitenkin se parempiosaisten kohtalo. Toiset ovat myrskyn kourissa ulkona tai omissa hökkeleissään.

Maaseuduilla on asuinalueita, joissa kadut ovat jo nyt joutuneet veden alle. Näihin ihmisiin ei saada enää yhteyttä.

Osallistumme ihmisten auttamiseen ja ruokkimiseen heti myrskyn jälkeen. Olemme vahvasti mukana 200,000 aterian jakamisessa toisten järjestöjen kanssa sekä me jaamme lisäksi itse slummin uskoville kymmeniä tuhansia aterioita ja toimitamme puhdasta juomavettä.

Tuethan mahdollisuuksiesi mukaan työtämme näiden hädässä olevien hyväksi.

Sähkön puutuessa, emme pysty olemaan Internet tai puhelin yhteyksissä.

Kiitos mukana elämisestä,

Risto ja Marja


Herra kuuli rukoukset ja auttoit meitä! Silti Haiti tarvitsee sinua!
23.10.2016

Sydämelliset kiitoksemme esirukouksista, rukouspyyntöjen edelleen lähettämisestä puolestamme ja niin sydämellisestä myötäelämisestä haitilaisten ja meidän vaikeuksissa! Mieltä lämmitti, että te annoitte meille aikaa ja rakastitte meitä. Kiitos Herralle. Hän kuuli ja vastasi rukouksiin! Lapset, pastorit ja opettajat perheineen sekä me olemme turvassa.

Monday Oct. 10, 2016.

Kuitenkin hurrikaani Matthew teki hirvittävää tuhoa Haitilla.

Olemme tehneet työtä 25 vuotta Port-au-Prince:n kupeessa olevassa Cite Soleilissa, joka on rakennettu jätemaan päälle.

Vuonna 1971 Haitin “elinikäiseksi” presidentiksi nousi Papa Docin 19-vuotias poika Baby Doc, Jean-Claude Duvalier. Todellinen valta pysyi kuitenkin hänen äidillään Simone Duvalierilla, jota kutsuttiin “Mama Doc”. Mama Doc oli Haitin First Lady. Hän rakensi itselleen maineen köyhien auttajana auttamalla oman nimensä mukaan nimittämäänsä aluetta Cite Simonea. Voodoopapittarena hän omisti ja vihki tuon alueen palvomansa voodoohengen Erzulien eli Iisebelin kunniaksi ja pesäpaikaksi. Riivaajille näin omistettu Cite Simone, nykyisin Cite Soleil, on läntisen pallonpuoliskon vaarallisin ja köyhin slummi.

Thursday Oct. 6, 2016.

Slummissa on tällä hetkellä n.500’000 ihmistä. Siellä ei ole jäte- tai saniteettisysteemejä. Kodit on rakennettu lankunpätkistä, pahveista, pelleistä tai tiiliskivistä, joissa on maa- tai sementtilattiat. Slummi sijaitsee merenpinnan alapuolella. Kaikki sitä ympäröivät alueet ovat korkeammalla, joten se on kuin kulho, johon ympäristön vedet tulevat. Kunnollinen sairaudenhoito, lääkkeet ja bussikuljetukset puuttuvat. Ihmiset olivat nyt myrskyn alla jumissa.

Ennen hurrikaani Matthew:n tuloa 4.10.2016 asukkaiden käskettiin lähteä turvaan. Mutta heillä ei ollut millä lähteä eivätkä tienneet, mihin mennä. Valtion 15 suojapaikkaa olivat avoimia peltoja, joihin mahtui vain 2’000 ihmistä Cite Soleilin 500’000:sta asukkaasta! Nuo pellot olivat suojattomia, ehkä pahempia kuin väestön omat slummihökkelit.

Työttöminä, nälkäisinä, väsyneinä ja kaikkensa menettäneinä ihmiset istuvat nyt mutaisissa rauniokasoissa tietämättä mitä tehdä. Jotkut etsiskelevät murheissaan mutaliejuista ja vesistä perheenjäseniään ja vaatteitaan, kippojaan ja peltisiä pesuvatejaan, joissa olivat menneinä aikoina keittäneet priimuskeittimellä riisinsä. Riisin hinta on noussut 50%.

Jotkut alueet tuhoutuivat 90–prosenttisesti. Tuhatkunta ihmistä kuoli, tosin slummien kuolleita ei kukaan käynyt laskemassa! Arviolta 66’000 taloa on palasina. Sillat, koulut, kirkot ja tuhannet eekkerit viljelysmaata tuhoutuivat. Banaani- ja mangopuut ovat kadoksissa. Alueitten ruokavarastot ovat tuulen viemiä ja kirkkokuntien lähettämät ruokarekat on ryöstetty. Kadut ovat tulvavesien alla. Seisovien vesien auttamina hyttysarmeijat levittävät malariaa ja Zika-virusta. Ihmisiä on kuollut ja kuolee koleraan! Ensiavun puuttuessa haavoista on löydetty tetanus-infektiota.

Kuten maanjäristyksen jälkeen haitilaiset jaksavat nytkin olla kiitollisia siitä, että ovat hengissä ja todistavat Jeesuksesta. Ihmeellistä voimaa ja sitkeyttä!

Slummikadut ovat vajonneet. Jätemaa pettää jalkojen alla. Kävelijä saattaa alueittain pudota vyötäisiinsä asti mutaveteen. Katujen virkaa hoitavat pettävissä paikoissa kapeat lankut, joita myöten kävellään vajoamisen estämiseksi. Mutavesissä on kuolleita rottia, koiria, sikoja ym. raatoja; saattaapa näkyä ihmisen ruumiskin. Niiden yli harpotaan kiinnittämättä niihin sen enempää huomiota. Olenpa itsekin joutunut siellä kahlaamaan reisiin asti vajonneena, hameenhelmat ylhäällä – ja kauhuissani!

Ns. slummikodit ovat joko kokonaan tai puoliltaan veden peitossa jo vähemmästäkin sateesta – eivät ihmiset niissä voineet myrskyltä suojautua. Jotkut kiipesivät hökkelinsä päälle mutta kun tuuli riuhtoi teräviä pellinpalasia lentoon, oli henki vaarassa…

Slummeissa asukkaiden on lähes mahdotonta varautua mitenkään myrskyihin. Cite Soleil on täydellisesti haavoittuvainen ja heikko paikka. Edes ruokaa tai juomavettä ei voi varastoida kotiin, koska ne ryöstettäisiin. Cite Soleilissa taistellaan päivittäisestä leipäpalasta ja vesitilkasta. Yleinen ateria on öljyn, mutasaven ja suolan seoksesta läpsytetyt ja auringossa kuivatetut hiekkakakut, BonBon Terres. Voit katsoa niiden tehdasmaisesta vamistamisesta videon:

Kiitos Herralle, että Hän rukousten mukaan suojeli meidän alueemme slummissa! Myrsky ei tuhonnut sitä niin kovasti kuin ympäristöalueita. Koulumme ovat nyt puutteista huolimatta toiminnassa. Orpolapset ovat kouluissa. Seurakuntatiloja korjaillaan. Osa taloista on sortunut maantasalle toisten nököttäessä uljaasti pystyssä. Korjaaminen on hankalaa naulojen, ruuvien, lautojen ym. materiaalin puuttuessa.

Elämä Haitilla on sanoinkuvaamatonta menoa ja näkyä ja tunnetta! Sen edessä on vaikea uskoa silmiään!

Meidän päämäärämme oli pikaisesti auttaa niitä Cite Soleilissa, joihin työmme kohdistuu. Kiitos Herralle, että saimme onnistua siinä. Me kehotimme pastoreita ja opettajia kiireesti kokoamaan koululaiset, katulapset, omat orpomme ja kadunvarsiin hyljätyt vanhukset pieneen sementtiseen koulurakennukseen. He selviytyivät hengissä!

Olemme nyt organisoineet omat 20 pastoriamme ja opettajat sekä satoja yhteistyössämme olevia pastoreita jatkotoimiin. Jaamme kymmeniä tuhansia ruoka-annoksia kirkkojen ja koulujen kautta. Päivittäiset puhtaan juomaveden kuljetukset toimivat. Saippuoita ym. hygieniatuotteita ja vaatteita jaetaan koleran vastustamiseksi.

Varoista on pulaa näiden köyhimmistä köyhimpien Herrassa elävien sisarien ja veljien auttamiseksi! Nyt tuo Kristuksen ruumis, johon mekin kuulumme, kärsii ja huutaa Herralta apua! Kuuletko sen?

Tästä eteenpäin olemme työllistetyt koulujen ja seurakuntien koko työn kirjosta. Nyt moninkertaistuu yksilöihin, perheisiin sekä ryhmiin kodistuva sielunhoito- ja terapiatyö, jossa lohdutetaan, rohkaistaan ja tuetaan perheenjäsenensä ja kotinsa menettäneitä kohottamaan katseensa murheista Auttajaan ja sitten Sanaan tukeutuen astumaan uuteen päivään ja itsenäiseen työskentelemiseen. Jotkut kokoontuvat kouluille katsomaan kristillisiä elokuvia. Ne tuovat valoa sisäiseen harmauteen. Pastorit pitävät hautajaisia hautajaisten perään. Eräs seurakuntalaisista rakentaa satoja arkkuja, toinen taas kuljettaa niitä. Elämä töineen jatkuu…

Me emme henkilökohtaisesti voi enää pitää Haitilla kiinteää osoitetta, vaan vaihdamme päivittäisten ryöstöjen ja ampumisten vuoksi usein niin majapaikkaa kuin kulkuneuvoakin.

Pienestä kodistamme Floridassa on Haitille tunnin matka. Olimme pellittäneet omat ikkunamme, tukeneet ne sisältä lankuilla ja valmistaneet kotimme ja pihamme luvattua suoraa hurrikaanin (luokkaa 4) iskua varten.

Väsyneinä ja kaikesta Haitilla tapahtuneesta stressaantuneina, me luimme Psalmin 91 ja nautimme ehtoollisen. Rukoiltuamme me käskimme Jeesuksen nimessä hurrikaanin väistyä merelle, kuten niin monet teistäkin tekivät. Menimme nukkumaan klo 21.00 vaikka alueen asukkaita oli käsketty pakenemaan. Herättyämme aamulla seitsemän hujakoilla meille selvisi, että hurrikaani oli kaartanut merellä kulkulinjaltaan itäänpäin, sen verran meistä, että kun se ohitti asuinalueemme, me emme kärsineet tuulesta emmekä sateesta. Aamulla näimme, että palmut olivat pitäneet oksansa ja pensaat lehtensä ja kukkansa. Kaikki oli siististi niinkuin pitääkin. Sitten, meidät ohitettuaan, myrsky palasi entiselle kulkulinjalleen mutta tunnin ajomatkan päähän meistä pohjoiseen ja iski siellä oleviin rantakaupunkeihin tehden matkallaan melkoista tuhoa. Herra armahti nähdessään, ettemme olisi kestäneet enempää murhetta.

INTIA

Delhissä oleva seurakuntamme piti vuosittaisen 40-päivän paasto-aikansa. Sitä seuraavassa kokouksessa 11 hindua tuli uskoon ja kastettiin. Raamattukouluun lähettämämme neljä opiskelijaa edistyvät hyvin ja aloittanevat piakkoin kokopäiväisen evankelioimistyönsä.

Teitä rakkaita sydämellisesti kiittäen ja taas kertaalleen Hyvää Joulua toivottaen,
Risto ja Marja ja koko slummiväki

 
 


Lisää valokuvia Haitin tuhosta:

http://www.nbcnews.com/slideshow/hurricane-matthew-s-wrath-scenes-devastation-haiti-n662071

http://www.businessinsider.com/pictures-hurricane-matthew-haiti-2016-10/#the-port-city-of-les-cayes-flooded-suffering-badly-in-the-storm-1 

Rahankeräyslupa: FinnBeraka ry:lle (Y-tunnus 2444361-5) Poliisihallituksen 12.06.2018 myöntämä keräyslupa numero RA/2018/571 ajalle 1.1.2019-31.12.2023. Koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Käyttötarkoitus 2019-2023: opetus-, valistus- ja humanitaarinen avustustoiminta, kriisipalvelu ja lähetettyjen työntekijöiden ylläpito. Työn kohdealueet Haiti, Intia, Kenia ja Meksiko.
 

Rahankeräyslupa alkaen 2024: Rahankeräyslupa alkaen 2024: FinnBeraka ry:lle (Y-tunnus 2444361-5) Poliisihallituksen 03.11.2023 myöntämä keräyslupa numero RA/2023/1341 alkaen 01.01.2024. Koko Suomi paitsi Ahvenanmaa. Kerätyt varat käytetään opetus- ja valistustoimintaan sekä humanitaariseen avustustoimintaan. Varoja käytetään myös kriisipalveluun ja lähetettyjen työntekijöiden ylläpitoon. Työn kohdealueet ovat Haiti, Intia, Kenia ja Meksiko. FinnBeraka ry, Lähdepolku 11 A, 00660 Helsinki.